​Перлини української сцени – відомі акторки з труп Марка Кропивницького

10.03.21, 16:00

До Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир у відділі обласного краєзнавчого музею – меморіальному музеї М. Л. Кропивницького створено стаціонарну виставку «Перлини української сцени – відомі акторки з труп Марка Кропивницького».

Кінець ХІХ – початок ХХ ст. ознаменувався бурхливим розвитком українського професійного театру. І сьогодні ми з гордістю згадуємо імена видатних майстринь сцени та створені ними незабутні образи, зокрема, Марію Заньковецьку – Харитину («Наймичка» І. Карпенка-Карого), Марію Садовську-Барілотті – Наталку («Наталка-Полтавка» І. Котляревського) та Ганну Затиркевич-Карпинську – Риндичку («По ревізії» М. Кропивницького).

На виставці представлено матеріали, що розповідають про вище названих мисткинь, а також їхніх молодших сучасниць – Любов Ліницьку, Єфросинію Зарницьку та Марію Доленко, чиї таланти також прислужилисьтеатральній славі України.

Серед експонатів – світлини акторок в житті та ролях, книги, що розповідають про їхню творчість. Особливу ж увагу відвідувачів привернутьоригінальні речі початку ХХ ст.: театральний реквізит – «застіночок» (килимок) і ляльки (Городничий і Добчинський), що належали Л. Ліницькій і були виготовлені її руками, а також театральні черевички М. Доленко кінця ХІХ – початку ХХ ст., – атласні, на шкіряній підошві, із клеймом постачальника імператорського двору Австро-Угорської імперії.

Виставку можна переглянути з 9 березня 2021 року. Запрошуємо відвідати меморіальний музей М. Кропивницького, ознайомитися з його експозицією та новоствореною виставкою.

Виставка експонуватиметься до 31 березня 2021 року (включно). Також заходьте на нашу групу у Facebook, замовляйте екскурсії. Наше ім’я користувача – @MemorKropMuseum



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!