​Книги, презентовані у бібліотеці Чижевського, замовило одне з найстаріших наукових зібрань Європи

07.07.21, 12:00

Одна з найбільш значущих європейських універсальних бібліотек — Баварська державна бібліотека — придбала для своїх фондів книги кропивницьких авторів – істориків, краєзнавців та педагогів.

Замовлення одного з найстаріших і найважливіших наукових зібрань в Європі виконала «Книжкова біржа». Це єдине в нашій країні агентство, яке займається комплектуванням закордонних бібліотек українськими науковими виданнями,.

У Фонд Східної Європи Баварської державної бібліотеки потрапить книга «Колекціонер Бабанський. Історія одного життя», яку підготував творчий колектив на чолі з Ніною Бабанською. Бабанського називають одним з найвідоміших педагогів і методистів області, чий внесок в розвиток природничої науки на Кіровоградщині ще належить оцінити. Він був одним із засновників станції юнатів в місті, стояв біля витоків створення музеїв при навчальних закладах та учнівських виробничих бригад в країні. Саме він написав перші сторінки Червоної книги Кіровоградщини.

Особливий інтерес центральна бібліотека федеральної землі Баварії виявила до книги Вадима Колєчкіна та Бориса Шевченка «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною Армією і вермахтом на Кіровоградщини у січні-березні 1944 року». Унікальність цієї роботи полягає в тому, що вона ґрунтується на матеріалах, які поступово відкриває центральний архів міністерства оборони Російської Федерації, та наукових працях іноземних дослідників, які, в свою чергу, використовували документи вермахту.

До Німеччини поїде ще одне дослідження Бориса Шевченка. Це книга «Ерделівка і Копанки. Нариси з історії від найдавніших часів до сучасності». В ній розповідається про історію виникнення сіл, про те, як жили наші земляки після селянської реформи 1861 року, якими були їхні відносини з поміщиками Ерделі, як селяни зустріли лютневу революцію 1917 року, як більшовики ліквідували повстанський рух на Єлисаветградщині та впроваджували колективізацію, як жилося під час нацистської окупації та у період відновлення радянської влади.

Олександр Чорний та Олександр Ковальков дослідили героїчну історію військового кавалерійського формування у книзі «Єлисаветградський гусарський полк у наполеонівських війнах початку ХІХ століття». Як зазначають дослідники, єлисаветградці назавжди вписали назву полку у вітчизняну і світову історію. За подвиги у війнах проти наполеонівської Франції гусари з Єлисаветграда двічі отримували колективні нагороди. 1813 року – срібні труби, а 1814-го особовий склад полку отримав право носити на ківерах спеціальний позолочений знак із написом «За отличіе».

Баварська бібліотека замовила біографічний довідник «Журналісти степового краю 1874-1939», над яким працювали Володимир Босько та Володимир Поліщук.

Крім того, агентство «Книжкова біржа» звернулося до Володимира Поліщука з проханням надати для Баварської державної бібліотеки його краєзнавчі дослідження «Час псевдонімів і робкорів», «Третій пасаж: книга публікацій про Єлисаветград – Кіровоград та його видатних осіб» та «Сто років тому: книга публікацій». В цих книгах розповідається безліч неймовірних історій з життя нашого міста у другій половині ХІХ – ХХ століттях, в основу яких лягли ґрунтовні дослідження архівних документів. Коли проклали вулицю Вокзальну; що було на місці спортшколи та стадіону педуніверситету; що демонстрували п’ять єлисаветградських кінотеатрів; про відмову Святослава Ріхтера приїжджати до міста доки в ньому існуватиме тупик Генріха Нейгауза; про будинок Барського, чиї підвали нещодавно таки дослідили і над якими в Центральному сквері планують збудувати МакДональдс і ще багато цікавих фактів.

Усі ці книги були презентовані авторами в ОУНБ імені Дмитра Чижевського, вони є на веб-сайті в розділі «Цифрова бібліотека» та у фондах книгозбірні.


авторка - Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!