Рік незламності: Кулінарні корифеї

17.03.23, 15:07

Цими днями виповнюється рік, як кілька активних волонтерок і волонтерів зібралися разом, щоби відновити створення, фасування і видачу сухих супів та борщів для українців і українок, котрі служать та живуть у громадах, які постраждали від війни. Цю роботу спільнота, яку у Кропивницькому знали як «Кулінарну сотню Кіровоградщини», активно проводила ще у 2014–2016 роках, і ось минула весна знову поставила перед хлопцями та дівчатами завдання забезпечення їжею швидкого приготування десятків, сотень, тисяч співгромадян по всій країні.

З початком повномасштабного вторгнення РФв Україну тільки на Кіровоградщині побували транзитом майже двісті тисяч громадян, і залишилися жити в області понад 60 тисяч. Відсутність електрики та газу на територіях, що постраждали від активних бойових дій, свідчать про неможливість повноцінного приготування гарячих страв у Донецькій, Луганській, Миколаївській, Харківській, Херсонській та інших областях для дітей і дорослих. Водночас так звані супи швидкого приготування за прикладом «мівіни» і коштували, і коштують досить дорого, та ще й можуть нагодувати лише одну людину.

Багато людей на Дніпропетровщині, у Запорізькій області та в інших областях досі живуть спільно у підвалах чи бомбосховищах і мають потребу, – протягом нетривалих періодів спокою, – вийти на вулицю, закип’ятити на вогнищі воду, вкинути у казан суху суміш і отримати готову гарячу страву. Саме цю потребу у смачних і різноманітних супах (готових до споживання після 15­–20-ти хвилин варіння) було вирішено забезпечити у межахпроєкту «Кулінарні корифеї», написанийкомандою громадської організації «Пресклуб реформ», і який був підтриманий Програмою розвитку ООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу.

Одним із найбільших здобутків проєкту стала закупівля великої кількості овочів (картоплі капусти, моркви, буряку та цибулі) у розмірі 33 тонн (на суму в 6 тисяч доларів США) для допомоги людям із постраждалих громад. Дякуючи цьому, тільки восени, влітку, коли овочі старого врожаю вже закінчилися, а овочів нового врожаю ще не було, або вони були дуже дорогі, спільнота купувала сухі овочі, підтримуючи українських виробників.

Як все починалося та перші успіхи

Дружна спільнота волонтерів та волонтерок, яка навесні минулого року разом із партнерами та окремими групами, котрі сушили овочі і готували печиво, налічувала вже понад 700 осіб, із перших днів конфлікту почала збирати кошти на крупи, вермішель, спеції та пакети, сушити овочі та готувати сухі супи. Отже, ще до початку реалізації проєкту «Кулінарні корифеї», який у травні підтримала Програма розвитку ООН, волонтерам вдалося приготувати та передати людям у Миколаївську, Харківську, Херсонську, Запорізьку, Донецьку і Луганська області понад 20 тисяч пакетів супів, кожен із яких був розрахований на сім літрів води івідповіднозабезпечував гарячою стравою 14–15 людей.

Утілення протягом шести місяців 2022-го року проєкту, бюджет якого складав 24 тисячі доларів США, мало на меті розширити асортимент супів, консолідувати волонтерську спільноту, залучити більшу кількість партнерів, створити підґрунтя для формування після перемоги соціального підприємства, а також поширити досвід проєкту на всю Україну та прибдати обладнання для сушіння овочів і власне самі овочі – саме у ті критичні моменти, коли овочів, подарованих партнерами і благодійниками, не вистачало. Протепроцес сушіння і фасування не переривався ні на день. У цій діяльності суттєво допомогли медіа, котрі надають масштабну та щиру інформаційну підтримку, а також чатбот у Телеграмі, котрий виступає інструментом організації процесу сушіння овочів та консолідації зусиль.

Про залучення партнерів та створення згуртованої спільноти

У межахвтілення проєкту вдалося, у першу чергу, налагодити постійні конструктивні контакти із постачальниками овочів як на території Кіровоградської області, так і в інших областяхУкраїни. Зокрема, дякуємо за співпрацю Дмитрівській, Бобринецькій, Суботцівській, Аджамській та Великосеверинській громадам, а також громадам населених пунктів Цибулеве, Чорноліське та Добровеличківка. Постійними партнерами спільноти стала громада міста Хмільник, Вінницької області. Також було отримано допомогу із Австрії, Німеччини, Угорщини та Швейцарії.

«Цього б не сталося, якби не проєкт «Кулінарні корифеї», котрий дав можливість вдихнути-видихнути, подивитися навколо, намітити тактику і стратегію, а не тільки щодня думати, де взяти коштів на купівлю овочів, чи де дістати їх безкоштовно», коментує координаторка «Прес-клубу реформ» Вікторія Талашкевич.

Важливим результатом проєкту «Кулінарні корифеї» можна назвати створення і реєстрацію громадської організації «Добромир», котра продовжує фасування сухих супів і після завершення проєкту. Це заклало основи створення сталої, дієвої та згуртованої спільноти, яка готова допомагати громадам у важкі для країни часи. Так, завдяки проєкту громадська організація «Пресклуб реформ» придбала і передала ГО «Добромир» 11 сушарок різної потужності. Ці сушарки знаходяться у домогосподарствах волонтерів і волонтерок. Сумарна ж потужність сушарок складає 10150 Квт, що дозволяє забезпечувати спільноту достатньою кількість насушених овочів.

«Це важливий компонент, який дозволив забезпечити безперебійне постачання готових супів у цільові області на Сході, Півдні та Півночі України через волонтерів і волонтерок, котрі возять туди гуманітарну допомогу. Щотижня, починаючи з початку втілення проєкту, на локації, яку безоплатно надала партнерська ІТ-фірма фасується 1500-2500 пакетів супів. Станом на лютий 2023-го року загальна кількість пакетів з супами, які були відправлені на постраждалі території, складає понад 91 тисячу пакетів, що означає біля 900 000 порцій гарячих і смачних страв»,—розповідає очільниця ГО «Добромир» Олена Коряк.

На початках фасування кількість пакетів на кожному фасуванні була меншою, але більшим був літраж супів (кожен пакет був розрахований на сімлітрів). Далі, внаслідок комунікацій із кінцевими бенефеціарами, було вирішено робити стабільну кількість пакетів супів щотижня (2000 штук), але з розрахунку на чотирилітри кожен. Цю роботу відзначила кількома десятками подяк, вручених активісткам спільноти Кіровоградською обласною військовою адміністрацією з нагоди Дня Соборності, Дня Незалежності та Дня Козацтва.

Надихаємо на зміни — про онлайн-навчання та бажання ділитися досвідом

Важливим результатом проєкту стало також успішне проведення десяти вебінарів для широкої аудиторії людей, зацікавлених у втіленні досвіду проєкту «Кулінарні корифеї» Завдяки вебінарам було надано поштовх до створення кількох ініціатив у різних куточках Кіровоградщини та України, один із прикладів – «Солдатська куховарня». Наразі відбувається консультування ініціаторів, які організували закупівлю необхідного обладнання в своїй громаді та налагодили процес створення сухих супів та борщів в Немирові Вінницької області. Супи та борщі, які створює громадська організація «Добромир», немирівці побачили в наших партнерів «Чорноліські волонтери» з Суботцівської ТГ, які налагоджують власне виробництво за наданими технологіями та рецептурами. Вебінари слугували для ініціатив поштовхом структурувати виготовлення та якісніше організувати роботу з волонтерами, створити власні лінії виробництва у своїй громадах, що було головною метою. Також вебінари посилили ще одну ініціативу в Петрівській громаді, у селі Чечеліївка. Лідерка руху —вчителька і волонтерка Інна Філіпенко —зацікавилася ідеєю створення сухих супів та борщів. Після одного з вебінарів приїхала з командою на фасування до Кропивницького, щоби все побачити на власні очі.

«Мета, яку ми ставили перед собою, надихнути громада на створення подібних ініціатив, це не тільки про супи як приклад, але й про продовольчу безпеку, про цінування ресурсів і згуртування людей. Бо ці апробовані рецептури, механіка створення можна легко масштабувати і навіть робити соціальне замовлення»,—коментує волонтерка проєкту, очільниця ГО «Агенція сталого розвитку «Хмарочос» Ірина Ткаченко. На її думку, запозичуючи досвід із Кропивницького, ініціативи в інших громадах додають свої дієві рішення, обирають кращі способи пакування, купівлі матеріалів, використовують місцевий колорит у назвах і рецептурах, що додає їхньому продукту більшої цінності.

Філософія обміну досвідом дає можливість людям з різних куточків України посилювати свої ініціативи, що теж сприяє соціальній згуртованості. Зараз громадські організації «Пресклуб реформ» та «Добромир» за сприяння Агенції сталого розвитку «Хмарочос» формують великий список таких «супових» ініціатив зі всієї України і шукають цього року можливість зібрати їх разом для обміну досвідом.

Важливим є узагальнення досвіду ініціативи та структурований підхід до навчання: ефективнішим виявився формат, коли на вебінари долучалися ті, хто мали спроби створення сухих супів та борщів, а завдяки вебінарам вони поліпшували організаційні підходи, рецептури, отримували поради щодо оптимізації виробництва тощо. Вдалося налагодити партнерство журналістами, які, зокрема, на основі вебінарів, готували статті-інструкції у своїх ЗМІ. Залучили молодь як волонтерів.

Про удосконалення підходів та постійне зростання

Реалізація проєкту «Кулінарні корифеї» забезпечила не тільки харчову та продовольчу безпеку сотень людей,але й посприяла сталомута поступальному організаційному розвиток спільноти волонтерів «Годуємо патріотів!», яка перетворилася на громадську організацію «Добромир», що нині стабільно працює на території міста Кропивницький та у громадах Кіровоградської області. Завдяки проєкту вдалося долучити до участі у фасуванні сухих супів 1200 людину (середня кількість учасників кожного фасувань —48 людей) та збільшити асортимент готової продукції (сухих супів) із п’яти супів на початку проєкту (червоний борщ, вермишелевий суп, рисовий суп, пшеничний суп та гречаний суп) до дев’яти супів (додалися зелений борщ, вівсяний суп, гороховий суп та суп харчо). Такий результат було досягнуто завдяки тому, що виконавцям проєкту «Кулінарні корифеї» не потрібно було весь час дбати про пошук овочів, а вдалося знайти благодійників, котрі передавали на безкоштовній основі свіжу зелень, а також вівсяні пластівці та горохові брикети, купівля яких не передбачалася у межах проєкту.

Завдякипроєкту було змінено також підхід до відвантаження готової продукції. Якщо на початку проєкту волонтери складали у кожен окремий мішок тільки супи одного типу (в один мішок —борщі, в інший —гороховий суп тощо), то відтепер, дякуючи безоплатній допомозі у вигляді картонних коробок, кожної суботи спільнота готує 45–50 великих коробок, у кожній з яких є 40+ супів, відповідна кількість пакетів із сухарями, а також – фруктова пастила, печиво, зелений чай. У кожну коробку ми вкладаємо хенд-мейд обереги, котрі створюють діти зі із партнерської школи №8 у місті Кропивницький, малюнки від дітей, а також інші речі, які нам передають партнери (пластирі, одноразові душі, розчинну каву —все, що протягом тижня вдається зібрати у місцевій громаді, котра із незмінним ентузіазмом підтримує проект «Кулінарні корифеї»). Станом на середину листопада напрацьовано список стратегічних партнерів, які стабільно отримують від нас 400, 300, 200, 100 чи менше пакетів супів і самостійно доправляють їх на території, що постраждали від війни.

Про активну комунікацію та інноваційні рішення

Широке висвітлення діяльності проєкту у місцевих та національних медіа дозволяє великій кількості людей із усіх громад України долучитися до проєкту, щоби втілювати його у своїх селах і містечках. Простий алгоритм дій, розроблений та продемонстрований під час вебінарів, допомогає навіть одній людині, котра має вдома сушарку, почати готувати супи швидкого приготування. До прикладу, уселищі Новому біля Кропивницького діти влаштували благодійний ярмарок-продаж поробок і зібрали гроші на понад 100 брикетів горохового супу. Загалом у медіа з’явилося 105 публікацій —це і сюжети на місцевому та національному телебаченні, і репортажі у друкованій та електронній пресі.

Внутрішня комунікація також зміцнилися, зокрема завдячуючи функціоналу застосунку«Телеграм». Так, через чатбот у Телеграмі, удосконалення якого було підтримано за кошти проєкту «Кулінарні корифеї», ми ділимося рецептурою, етикетками, порадами щодо сушіння, запрошуємо бажаючих прийти і подивитися, як відбувається фасування. Чатбот у Телеграмі вже двічі був реформований та адаптований під запити людей, які висловлювалися протягом проєкту, – нині кількість його підписників складає понад 1300 осіб. Також розвиваються ФБ-сторінка спільноти, Інстаграм-профіль та Тік-Ток.

Про виклики

Дійсно серйозним викликом стала протидія емоційному вигоранню, від якого на третьому–четвертому місяці повномасштабного вторгнення почали страждати більшість волонтерів. Ми помітили зменшення кількості насушених овочів, зменшення кількості учасників та учасниць фасувань, тож вирішили провести інтегруючий захід —«Байрактар-фест» — під час якого роздали присутнім сувеніри з написами «Годуємо патріотів», подякували, провели майстер-класи, послухали одне одного, влаштували дегустацію компотів.

«Настрійта рівень енергії спільноти суттєво виріс. Ще один інтегруючий захід ми провели вже у жовтні – на восьмому місяці роботи спільноти,підкріпивши зміст фестивалю майстерками від наших партнерів. Об’єднавчим фактором стало замовлення такого корпоративного мерчу, як косинки із написом «Годуємо патріотів!», — ділиться досвідом очільниця ГО «Добромир» Олена Коряк.

Головний результат проєкту —забезпечення сталої діяльністі волонтерів і волонтерок, які щотижня, станом на ранок кожної суботи, мають достатньо насушених овочів, щоби спакувати 2000+ пакетів із супами та борщами. Ми продовжуємо працювати, щоби нагодувати тих, хто цього потребує, — до перемоги України та після перемоги України.

Для довідки

Статтю підготовано за результатами проєкту «Кулінарні корифеї», що впроваджується ГО «Пресклубреформ» за сприяння Програми розвитку ООН та фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!