​Книжковий вайб триває у Помічнянській громаді

19.06.24, 14:00

Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли у березні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з цих команд — це “Завзяті” із Помічнянської громади.

Сьогодні ми поговорили з членкинями команди - Аліною Маковською та Марією Заїкою, - про те, як втілюється проєкт.

- Яка соціальна проблема об’єднала вашу команду у рамках програми UPSHIFT? Чому ви хочете вирішувати саме цю проблему?

Марія Заїка: Ми спостерігаємо, що молодь, яку ми знаємо, мало цікавиться читанням. Натомість у тих, хто хотів би читати, немає доступу до сучасної літератури. Існує також проблема згуртованості молоді. Ми проводили дослідження по нашій громаді: у всіх можливих групах, шкільних чатах, через Google форму. Ми запитували однолітків, чи вони читають, чи ні, і що саме читають. Із результатів цього опитування ми зрозуміли, що це реальна проблема.

- Хто у громаді підтримує вас у втіленні ваших ідей у життя?

Аліна Маковська: У втіленні наших ідей нам допомагає ліцей №1, вчителі та вчительки, а також команда відділу освіти на чолі з Ніною Василівною Семашко.

- Скажіть, будь ласочка, на якому етапі втілення проєкту в життя ви зараз перебуваєте? Що ви вже провели? А може, які заходи ви плануєте проводити далі?

Марія Заїка: Ми зараз проводимо зустрічі з письменниками та письменницями, наприклад, зі Світланою Дмитрією, Аліною Шевченко, Василем Левицьким. І в планах у нас зустріч із Ольгою Войтенко. Ще у нас в планах літературні вечори, читацькі обговорення, тематичні вечірки, та кіновечори.

- Розкажіть про тих людей, чиє життя змінюється на краще внаслідок вашого проєкту? Яких конкретних результатів на користь цих людей ви плануєте досягти?

Марія Заїка: До нас на зустрічі приходить місцева молодь. Причому, все більше і більше. І вони все більш активні. Наприклад, з радістю беруть участь в конкурсах, азартно змагаються, беруть книжечки із нашої бібліотеки, приводять друзів та подруг. Наприклад, у мене є подруга, вона зовсім не читала, але після того, як побула на заходах, взяла участь в наших челенджах, то підійшла до мене і каже “Можна взяти книгу?” Тобто вона почала читати, активно читати. І їй це подобається.

- Скажіть, будь ласка, на даному етапі для вас, як учасниць проєкту, що було найскладнішим в програмі Апшифт? З чим було найважче впоратися?

Аліна Маковська: Найскладнішим був етап закупівель, а саме пошук потрібних нам товарів та переговори з продавцями, збір відповідних документів. Втім, ми це вже подолали, зараз нас вже нічого не лякає.

- Якби ви могли одним словом описувати свої відчуття і враження від участі - що це було б з слово та чому?

Марія Заїка: Моє слово, якщо чесно, це “Втома”, бо було дуже багато роботи, щоб реалізувати це все. Звісно, навчання у школі вже закінчилось, і стало трішки простіше, а тоді, на початку, були ще й заняття у школі. Але, коли я заходжу у наш клуб і бачу, що це все ми зробили, що клуб існує тільки тому, що ми це придумали і зробили, то це радісно.

Аліна Маковська: Напевно, для мене це слово “Відповідальність”, тому що вся робота була дуже відповідальна. Треба було докласти дуже багато зусиль, щоб отрималось таке чудо!

- Після завершення проєкту - яким ви бачите його продовження вже поза рамками UPSHIFT?

Марія Заїка: Ми сподіваємось, що наш клуб буде далі працювати, буде поповнюватись наша бібліотека і плануємо надалі проводити подібні активності для молоді громади.

- Насамкінець, поділіться, як ви відчуваєте - як змінилися ви у результаті участі у програмі UPSHIFT? Які нові знання, вміння, навички вже отримали?!

Марія Заїка: Я дуже радію, що я потрапила у цей проєкт. Я багато чому навчилася. Цей досвід дуже цікавий. Так, було складно, але я тепер більш загартована.

Аліна Маковська: Я була в шоці, коли побачила об'єм роботи, але під час процесу втілення проєкту я все більше і краще розуміла, як його робити. Мені це дуже сподобалось! І сумно, що проєкт вже закінчується. Звісно, щодо навичок, то я навчилися працювати із підприємцями, контактувати з ними.

Слідкуйте за командою “Завзяті” в Інстаграмі - https://www.instagram.com/_book_vibe__ Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org/, і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya/ UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!