Маленька частинка Америки в самому серці України

18.12.13, 12:00

Напевно кожен із нас хоча б раз у житті переглядав фільми made in USA з їхніми типовими героями. Уявіть, що вам потрібно відзняти такий фільм, об’єднавши у ньому найголовніших героїв. Хто ж там буде? 

Вірогідніше за все  - супергерой із надможливостями (без нього ну просто ніяк!), до нього обов’язково долучаться двоє запеклих друзів-копів, агент спецслужби, ковбой з шерифом, а також спортивна команда з десятком стрибаючих дівчаток, які називають себе гарним американським словом – черлідерші.


Ось тут я хотіла б зупинитися і звернути на них свою увагу, бо віднедавна маленька частинка Америки, а саме черлідінг, з’явилася в Кіровограді. Варто наголосити, що уявлення більшості українців про те, що таке черлідінг склалося в більшості випадків лише завдяки впливу вищезгаданих американських фільмів. Отож, розберемося по-порядку.


Для початку я б хотіла звернутися до всемогутньої Історії, аби мати змогу пояснити вам, що ж таке черлідінг, а також як і де він зародився. Отож, історія виникнення груп підтримки почалася в Сполучених Штатах Америки. Томасу Пібісу прийшла в голову ідея «керувати» вболівальниками під час проведення футбольного матчу в Університеті Міннесоти в 1898 році. Першим прийомом такої організації була пропозиція спільно і синхронно скандувати один вигук, в даному випадку це було щось типу  «ра -ра -ра». Пропозиція була підтримана і  Джонні Кемпбелл почав керувати і направляти натовп уболівальників. Таким чином, Кемпбелл став першим черлідером, а 2 листопада 1898 вважається Днем Народження черлідінгу - руху груп підтримки.


Відразу після цієї пам'ятної події при Університеті штату Міннесота була організована перша група підтримки, до якої увійшли 6 хлопців - студентів. Про дівчат в уніформі тоді не могло бути навіть і мови. Перші групи підтримки  були аматорськими і не організовувалися ні в які асоціації. Справа трималося на голому вболівальницькому  ентузіазмі захоплених фанатів. Перше «братство» черлідлерів - організація «Гамма Сигма» виникло набагато пізніше - в 1903 році.


Поява дівчат у групах підтримки відбулася в 1923 році. До цього часу в черлідінгу брали участь виключно чоловіки. Правда і після цього жінки були мало представлені в черлідінгу. По-справжньому масовий прихід дівчат у черлідінг стався під час Другої Світової війни і в повоєнні роки, коли кількість молодих хлопців істотно скоротилася. У той час виступ груп підтримки ще не був настільки різноманітним і не носив явно виражений спортивно-гімнастичний характер, який ми можемо спостерігати  зараз. Тоді черлідери обмежувалися лише кількома стрибками і простими кроками, а уніформа складалася з стандартних светрів і спідниць  до щиколотки.


Справжній прорив стався в 1948 , коли Лоуренс Херкимер організував на базі Державного коледжу Сема Х'юстона перший табір з підготовки чирлідерів, куди було прийнято 53 особи. Він же є одним із засновників NCA- Національної Черлідерской Асоціації. На  початку 1960-х черлідінг переживає бум. Майже у кожному коледжі чи університеті організовуються і тренуються команди груп підтримки. Приблизно в цей же час Національна футбольна ліга розпочала організовувати професійні групи підтримки своїх команд. Першою з команд НФЛ , що мають власну професійну групу підтримки , стала «Балтімор Колтс» , більше відома як «Індіана Колтс».


Але як з’явився цей американський рух в самому серці України і наскільки успішно розвивається? На ці питання я знайшла відповідь спілкуючись з Владиславою Меркуловою, організатором групи підтримки команди з американського футболу «Kirovohrad bisons», студенткою факультету фізичного виховання Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка, членом збірної Кіровоградської області та Майстром Спорту України з художньої гімнастики.

«Ідея прийшла з появою в нашому місті команди з американського футболу "Kirovohrad bisons", засновником якої став тренер - Катрухін Олександр. Звичайно ж,  на початковому етапі розвитку команди про групу підтримки і мови не йшло, але з успішним виступом хлопців на Кубку Молодих Команд, на якому вони завоювали золото і стали Чемпіонами, питання було піднято і за його вирішення взялася я » - говорить Влада.

«Відразу ж у мене виникло дуже багато ідей. Я бачила багато команд підтримки українських команд з американського футболу, спеціально для цього їздила на різні турніри разом з гравцями, і жодна з них не стала для мене явним прикладом. Так і прийшло  рішення створити нову , ні на кого не схожу команду групу підтримки».

На питання, у чому ж ця новизна створеною нею команди, дівчина відповіла: «Новизна полягає  у тому , що я не просто даю дівчатам у руки помпони і пропоную порухатися, а в тому, що я даю їм спеціальний курс навчання, який складається з комплексу занять, що включають шейпінг , фітнес , стретчинг , акробатику і гімнастику».

Прогрес  є очевидним: всього за 20 днів існування групи, вона вже налічує 40 дівчат, з яких 22 - постійні учасниці , що не пропускають тренувань. Це перш за все говорить про те, що такий рух є дуже популярним серед молоді.

«Команда знаходиться на етапі розвитку, ми прогресуємо з кожним заняттям все більше. На кожному  тренуванні, окрім фізичних вправ і вправ спрямованих на гнучкість, ми вивчаємо різні елементи акробатики та гімнастики. Звичайно ж це все вивчається на елементарному рівні, атже все базується на фізичній підготовці дівчат, але ми рухаємося, ростемо і з кожним тренуванням стаємо на голову вище» - поділилася Влада, і розповіла про своє бачення команди: «Для команди важливо все! Техніка - це невід'ємна частина наших занять і виступів, вона включає в себе як виконання елементів, граціозність, артистичність, так і синхронність руху всіх учасників команди. А яка ж може бути синхронність без згуртованості колективу. Адже колектив повинен об'єднувати як технічно, так і морально. Для виконання елементів потрібно вміти довіряти один одному і проявляти взаємну допомогу, без цього - нічого не вийде!»

Наостанок Влада поділилася зі мною своїми планами стосовно команди: «Наші подальші плани - це звичайно ж успішні виступи та підтримка "Бізонів" на всіляких турнірах , а найближчим часом - на Чемпіонаті України в сезоні 2014 року, ігри якого пройдуть навесні. Наша команда буде приймати на своєму полі суперників  з різних міст України, тому ми готові показати гідну підтримку не тільки нашим хлопцям , а й всій Україні!»

Залишається тільки побажати успіхів Владиславі та її команді. А я, в свою чергу, сподіваюся іще не раз почути і написати про цю команду.

Автор - Лимборська Юлія



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!