Найбільша вишита карта України: Кіровоградіі теж доклали рук

05.10.14, 12:00

Тиждень тому до Кіровоградського обласного художнього музею завітала вишивана мапа України - у рамках акції «Україна – разом!», що спрямована на об’єднання всіх українців за спільною справою. Адже життя українського суспільства повинно бути різнобічним: матеріальне забезпечення армії повинно доповнюватися духовними проектами, які піднімають бойовий дух у військових і вселяють віру в краще майбутнє у простих громадян.

Кожен регіон має свої культурні та історичні особливості та відмінності, кожен має свій прапор, який для України є цінністю, а для людей - предметом гордості. Ескіз полотна створено з використанням прапорів усіх областей України та Меджлісу кримсько-татарського народу. Ідея проекту – вишити оберіг для України, щоб кожен наділив вишиванку побажаннями миру та любов’ю до своєї країни.Символічно, що під час проведення акції буде встановлено рекорд України в номінації «Мистецтво», назва рекорду -«Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю людей».

Для участі в рекорді потрібно зробити хоча б один стіжок на вишивці та дати дозвіл на фотозйомку себе за роботою. Це потрібно для підрахунку кількості вишивальників експертною радою Національного реєстру Рекордів. Полотно проїде всіма обласними центрами України. Акція стартувала у Вінниці, продовжилась у Житомирі, Рівному, Луцьку, Тернополі, Львові, Ужгороді, Маріуполі, Хмельницькому, Кіровограді. Наступне місто мандрівки мапи - Чернівці.

Вишивання цієї мапи завершиться в Києві, на Майдані Незалежності, у річницю революційних подій (орієнтовно 1 грудня). Післяцьогоплануєтьсяїї експонування у МистецькомуАрсеналі.А вже у 2015 роціпередбачається передача вишитогополотна до приміщенняВерховної Ради України, щоб воно не лише прикрашало там інтер’єр, а й мало символічну роль.

Народне вишивання саме в нашому місті стартувало біля стін обласного художнього музею 26 вересня, продовжилося 27 вересня 2014 року під час проведення 44-го Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» у музеї – заповіднику Івана Тобілевича «Хутір Надія», згодом, знову в стінах музею. Координатором Кіровоградської акції виступила відомий громадський діяч Зоя Лебідь, апрацівниками обласного художнього музею було організовано своєрідний творчий майданчик.

Кожен бажаючий міг приєднатися до цієї патріотичної акції, вишити хоча би один хрестик і таким чином внести частинку своєї душі, свого серця до об’єднання України!Загалом до вишивання було залучено понад 500 кіровоградців і гостей міста.Учасники акції, від малечі до людей поважного віку, супроводжували вишивання гарними побажаннями, світлими думками – з вірою, надією та любов’ю.

Дуже гармонічним вийшло поєднання вишивання карти «Україна – разом!» та продовження акції Кіровоградського обласного художнього музею «Україна єдина!», яку розпочато колективом музею ще в березні 2014 року. Тільки разом ми - сила, тільки разом ми – УКРАЇНА! УКРАЇНА - ЄДИНА КРАЇНА!


Автор - Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницького відділу Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!