Громадські активісти досягли свого: Хворий засуджений - звільнений!

19.02.15, 14:00

Отримання передбачених законами благ, захист і відновлення прав, законних інтересів можуть бути доступними для звичайних громадян. В тому числі, завдяки можливості самостійного звернення до суду. Причому без послуг адвокатів, але при ефективному супроводі соціального працівника. Саме таким чином Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», домоглося звільнення засудженого, який страждає важкими захворюваннями.

Впроваджуючи ефективні підходи в соціальній роботі, Кіровоградське ОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», вирішило апробувати модель надання брокерських послуг для звільнення хворого засудженого, який відбуває покарання в одному із виправних центрів Кіровоградської області. Оскільки, КОВ ВБО «ВМ ЛЖВ» не має коштів для оплати послуг адвоката, менеджмент організації, прийняв рішення використовувати можливості статті 539 кримінально процесуального Кодексу України. Дана норма наділяє засуджених правом самостійно звертатися до суду для вирішення «питань, які виникають під час виконання вироку».

З метою результативного звернення до суду, соціальний працівник КОВ ВБО «ВМ ЛЖВ», розробив план соціального супроводу засудженого. В рамках цієї роботи, соціальний працівник на всіх етапах процесу підготовки, отримання та подачі матеріалів до суду, надавав консультативну та інформаційну підтримку засудженому. Показово, що практично всі необхідні дії здійснював сам засуджений. Соціальний працівник повідомляв засудженому, які запити і куди треба писати, які документи і в якій формі необхідно отримати. «Для отримання задовільного рішення суду, ми використовували результати раніше проведеного аналізу судових рішень, про розгляд клопотань про звільнення засуджених з важкими захворюваннями, - повідомив Бочаров-Туз Володимир, соціальний працівник відділення, - також, ми врахували всі норми чинного законодавства і передбачили можливі ризики ». Крім того, КОВ ВБО «ВМ ЛЖВ» використовувало і свої можливості для полегшення процесу підготовки необхідних документів. Зокрема послуги соціального працівника, впровадженого організацією в штат співробітників Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом. Таким чином, після збору всіх необхідних документів, що підтверджують наявність важкого захворювання, засуджений звернувся до районного суду для застосування до нього норми статті 84 кримінального кодексу України. Згідно даної норми засуджені, у разі наявності у них важкого захворювання, можуть бути звільнені від подальшого відбування покарання. Отримавши клопотання та супровідні документи, районний суд прийняв рішення - звільнити засудженого.

Додатково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» своєю метою бачить - впровадження ефективних методів соціальної роботи для поліпшення якості життя людей, що знаходяться у важких життєвих обставинах. В даний час, організація впроваджує чотири види соціальних послуг: • брокерські - соціальний супровід; • індивідуальне представництво - представництво інтересів клієнта в державних інституціях; • робота з дітьми - Дитячий центр денного перебування для дітей клієнтів; • колективне представництво - представництво інтересів вразливих груп в державних інституціях.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!