Норвегія у серці України

04.07.15, 10:00

Так назвали автори проекту ландшафтно-історичну композицію, яку створили та урочисто відкрили в Кіровоградській льотній академії НАУ 1 липня 2015 року, під таким девізом й пройшов у вищі цілий день, наповнений різними заходами відповідного змісту. Нагадаємо, що співпраця льотної академії з Норвегією за участю благодійних фондів «Міжнародний фонд соціальної адаптації» та «ЄвроАзія» почалося ще в минулому році і з часом тільки набирає сили й активності. Реалізовано вже цілий ряд дій, спрямованих на зміцнення, розвиток і розширення відносин колективу КЛА НАУ із норвезьким університетом Нурланд та рядом інших норвезьких інституцій. Ось і програма візиту Президентів обох благодійних фондів-партнерів в Кіровоград у перший день липня була надзвичайно насиченою. Почалася вона з урочистостей у сквері Аеронавігації КЛА НАУ, де зібрався колектив вищу, в якості почесного гостя прибула заступник губернатора Кіровоградщини Віта Атаманчук.

Ведучі розповіли про історію відносин льотної академії з фондами й Норвегією, зачитали гарні вірші про українсько-норвезьку дружбу. Начальник академії Сергій Неділько озвучив досягнення й перспективи співробітництва КЛА НАУ з норвезькими партнерами, повідомив і про те, що в знак любові та пошани українців до Норвегії на території навчального закладу силами ентузіастів створюється ландшафтно-історична композиція, в яку саме в цей день буде встановлено перший камінь, а під нього закладено капсулу з інформацією для нащадків. Перед присутніми також виступили заступник голови ОДА Віта Атаманчук, президент фонду «Міжнародний фонд соціальної адаптації» Володимир Рубцов, президент фонду «ЄвроАзія» Олексій Іващенко, представник курсантського самоврядування КЛА НАУ Карина Хван.
Після теплих виступів перейшли до активних дій – почесні гості підписали послання, яке закрили в капсулі і помістили під перший камінь. Курсантський актив висловив упевненість в тому, що першими словами, що пролунають на створеному в академії острові Норвегії, під піднятими тут норвезьким і українським прапорами, мають стати рядки норвезького гімну. Українською мовою вони звучать так: «Так, ми любимо цю землю», але підготували і провели курсанти флеш-моб скандування цих рядків спільно з викладачами, співробітниками, гостями церемонії норвезькою мовою, після чого гімн Норвегії зазвучав з динаміків у всій його красі та величі.

Наступним етапом програми стало проведення установчих зборів «Клубу українсько-норвезького партнерства» в аудиторії, повністю оснащеною стендами з інформацією про українсько-норвезькі відносини в їх історичній ретроспективі Установчими зборами було прийнято рішення про створення однойменної громадської організації, головою якої тут же обрали начальника академії Сергія Неділька, а почесними Президентами – Президентів фондів Володимира Рубцова та Олексія Іващенко. Крім того, обговорили основні напрямки діяльності Клубу та проект програми дій на найближчий рік, можливості розвитку та таке інше.
Після активної участі в роботі «Клубу українсько-норвезького партнерства» гості перемістилися в інший навчальний корпус, де ознайомилися з розгорнутою тут експозицією «Європейський досвід в галузі пошуку та рятування», відвідали новий комфортний куточок відпочинку для курсантів у норвезькому стилі і стали учасниками IV постійно діючого Міжнародного семінару «Інноваційні методи і перспективи інформаційних технологій пошуку та рятування, пожежної та авіаційної безпеки» за тематикою: «Використання норвезького досвіду в розбудові системи підготовки фахівців пошуку і рятування». Тут було заслухано та обговорено низку доповідей, прийнята відповідна резолюція.

По закінченню роботи семінару, гості порушили до наступного етапу програми. Відбувся круглий стіл за участю слухачів курсів перепідготовки колишніх військових цивільним спеціальностям за рахунок норвезького фінансування, які зараз проходять у КЛА НАУ. Зустріч носила корисний конструктивний характер і завершилася анонімним анкетуванням учасників курсів. Але і цим офіційну програму візиту не було вичерпано. Гостям було надано можливість відвідати навчально-тренувальний центр пошуку і рятування КЛА НАУ, розташований в с. Дмитрівка, й поспостерігати за заняттями з практичної підготовки курсантів-рятувальників, які в даний час там проводяться в рамках виробничої практики другокурсників. Оцінивши рівень майстерності майбутніх авіаційних рятувальників, гості спільно з керівництвом льотної академії приступили до підведення підсумків дня, обговорення планів подальшої співпраці!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!