За круглим столом - про проблеми переселенок

14.11.15, 12:00

Внутрнішньопереміщені особи вже більше року є невід'ємною частиною нашого повсякдення. Небайдужі кіровоградці допомагають їм, не залишає поза увагою влада. Але найголовніше - активісти з числа самих ВПО піклуються про вирішення нагальних проблем: робочу групу з питань біженців із зони АТО при Кіровоградській облдержадміністрації координує Валентина Кулачко, яку саму доля закинула в Кіровоград з Луганської області.

Проблем у внутрішньопереміщених осіб чимало, але а першому місці стоіть питання роботи: рівень безробіття на Кіровоградщині і до війни був високим, а тепер кількість претендентів на одну вакансію ще збільшилась. Звичайно, найбільше потерпають від цього категорії, що ніколи не мали високих позицій на ринку праці, у тому числі жінки.

Саме на підсилення працездатності і активності жінок з числа внутрішньопереміщених осіб на ринку праці працював кілька місяців на Кіровоградщині проект “Новий старт” (НРГО “Турбота” у партнерстві з ГО “Фундація прав людини” за фінансової підтримки посольства Литви в Україні), фінальні заходи якого відбулись цього тижня.

Після низки освітніх та інформаційних заходів (ярмарок вакансій, тренінги, форум) за круглим столом обговорити нагальні питання жінок з числа вимушено переміщених осіб, зібрались ті, кому ця тема є близькою.

Говорили про организацию жінками власної справи, адже сучасний світ дозволяє мати бізнес, спілкуватись із клієнтами, підтримувати корисні зв'язки, не витрачаючи одразу багато коштів на офіс. Достатньо комп'ютера та профіля у соціальних мережах, а на додаток - реєстрації на кількох популярних інтернет-платформах. До речі, навіть комп'ютером та інтернетом на перших етапах можна користуватися, наприклад у бібліотеці. Таким чином підприємниця відкриває для себе масу можливостей, не обмежуючись місцем проживання.

Ідеї можна шукати усюди: улюблене рукоділля може бути не лише способом зайняти вільний час, а технік, за допомогою яких створюються красиві вироби, що користуються попитом, дуже багато. Не варто забувати і можливості для пільгового відкриття власної справи: в Україні діють і програми міжнародної технічної допомоги, і державна програма надання разової допомоги для безробітніх, які відкривають власну справу. А от історії успіху таких підприємниць мають бути джерелом натхнення для початківців: успішні жінки можуть співпрацювати із органами зайнятості, беручи участь у профорієнтаційних та навчальних заходах.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!