Як кропивничани без віз подорожують Європою

21.02.18, 14:00

Найкраще розповідають про безвіз ті, хто вже скористався його перевагами. Тож послухаємо історії кропивничан,наших земляків, які подорожують до Європи з біометричним паспортом.

Обираю подорож сама

Євгенія Ткаченко
Євгенія Ткаченко
Євгенія Ткаченко, громадська діячка, студентка:
— Від початку дії безвізу мала змогу побувати у трьох подорожах. Дві з них були автобусними, а одна спланована самостійно. Автобусні тури — це чудова можливість швидко та економно побачити нові місця, зробити фото. Але автобусний тур і комфорт — це різні речі. Тому такий варіант поїздки більше підійде для молоді. Зазвичай у такому турі плата йде за дорогу, мінімальну кількість екскурсій, ночівлі в готелі (можуть бути вони, а можуть бути нічні переїзди) та за сніданки, якщо ночівля була в готелі. Тому з вартістю туру потрібно розраховувати витрати на їжу, додаткові екскурсії (перелік готовий заздалегідь), гроші на квитки до тих музеїв, пам’яток, які є бажання відвідати самостійно, шопінг (тут вже у кожного свої рамки). Автобусні тури розпочинаються з міста Львів. Я раджу заночувати у Львові після приїзду і їхати в тур, відпочивши від дороги. Тоді враження від подорожі будуть яскравіші. «Крайню» подорож до Європи я спланувала самостійно. У нас з мамою у Бельгії живуть друзі. Протягом десяти років щорічно ми їздили до них у гості. Цю країну вже сприймаю як другу домівку. І ось на початку січня приходить випадкова розсилка від авіакомпанії Ryanair, яка пропонує дешеві рейси Європою. Я знайшла квитки всього за 10 євро. Проблема була лише в тому, що виліт із Кракова. Для когось це привід засмутитись, але для мене це можливість продумати подорож максимально насичено. Це також був перший досвід купівлі автобусних квитків на busfor.ua, вперше замовлене житло на Booking.com. Приємно, що не було ніяких негативних сюрпризів, у результаті подорож пройшла на «ура». Але все ж варто робити перерви між рейсами, тому що перетин кордону — справа непередбачувана. Наприклад, з Угорщиною пройшли за 40 хвилин, а з Польщею — шість годин. Перевагою самостійно спланованої подорожі є те, що лише ти визначаєш де і на скільки затриматись, на що більше звернути увагу. Так, наприклад, у Бельгії мама (директорка Кіровоградського обласного художнього музею Тетяна Ткаченко. — Авт.) змогла здійснити мрію — віднайти могилу нашого відомого земляка, художника Івана Похитонова. Це була справжня детективна історія і добре, що зі щасливим фіналом.

Збулася моя мрія

Роман Матвіюк
Роман Матвіюк
Роман Матвіюк, журналіст:
— Я завжди хотів відвідати столицю Польщі. І ось наприкінці січня вирушив до Варшави. Люблю подорожувати за тисячі кілометрів у пошуках нових відчуттів, знайомитися з історією міст і країн. До Варшави зі Львова доїхав прямим комфортним автобусом за 250 гривень. У автобусі WI–FI, планшет, туалет, комфортні крісла. О 21.30 відправився зі Львова, о 10–й ранку вже був у Варшаві. Трохи на кордоні постояли, бо була черга. Коли прибув до Варшави, відразу ж відчув себе у справжній Європі. Вражає енергетика і краса цього міста. Воно поєднує багату історію з динамічною сучасністю: широкі проспекти, довгі старовинні вулиці, високі скляні будівлі. Старе місто тягнеться від Королівського замку і закінчується біля Барбакану, де починається Нове Місто. Обидві частини називають Варшавською Старувкою. Цьогоріч Старе місто у Варшаві відзначатиме 65 років. Під час Другої світової війни воно було майже повністю знищене. Після війни варшавські архітектори та реставратори вирішили відбудувати стару частину міста, яка була для них символом серця польського народу. Таке рішення в Європі розкритикували, оскільки ніхто раніше не відважився на реконструкцію пам’яток такого великого масштабу. Згодом виявилося, що реставратори мали рацію. У 1980 році Старе Місто у Варшаві внесли до Списку світової спадщини ЮНЕСКО як приклад вдалої комплексної відбудови історичної частини міста після таких масштабних руйнувань. А ще з Варшавою нерозривно пов’язане життя та творчість видатного композитора Фридеріка Шопена. У місті встановлено 15 «співочих» лавок, сидячи на яких, можна послухати мелодії, написані композитором. Палац, що знаходиться на вулиці Краківське маєток, на сьогодні найбільший з палаців у столиці Польщі. Зараз він називається Президентським, хоча насправді є лише однією з резиденцій польського президента. Там нинішній глава держави з’являється досить рідко.

Хто хоче, шукає можливості!

Тетяна Тімофєєва
Тетяна Тімофєєва
Тетяна Тимофієва, психолог, майстриня з сироваріння:
— Днями я повернулася з Відня. Вразили його архітектура та місцева кухня. А ще сир і… психологія! Ця подорож була порівну поділена між моєю професією — психологією та хобі — сиром. Перший день — повне занурення в сир і набуття глибоко чуттєвого сирного щастя. День абсолютно сирного духу! І потім — занурення в епоху розвитку психології, відвідини музею Зігмунда Фрейда. Як не дивно, в цьому будинку–музеї я багато чула про Юнге, Ніцше, Ейнштейна та інших особистостей, які часто приходили сюди. Йдучи по вулиці, де продають сири, планувала побачити австрійські сири. Але зустріла й англійські, швейцарські та інші, всіх не перелічити. Видно, такий у мене життєвий період — психологія і сир, сир і психологія! Хтось вважає, що подорожувати Європою дорого. Але це не так. Хто хоче змінювати своє життя, подорожувати — шукає можливості. Решта обурюється й шукає причини! Хочу поділитися досвідом самостійних подорожей. Понад 25 країн я відвідала без прив’язки до туроператора.

Ось моя покрокова інструкція планування подорожей:
1. Планую сама або з друзями, в яку країну полетіти.
2. Шукаю на сайті авіакомпаній квитки. Купую!
3. Бронюю готель. Важливо робити це відразу.
4. Вивчаю країну/місто, його цінову політику. Планую харчування, проїзд.
5. Підраховую, яка сума необхідна на харчування/проїзд. Завжди є дві суми — мінімальна і бажана.
6. З аеропорту їду в готель, а далі складаю маршрут.
7. Іноді міняю готель, відміняю заброньований та бронюю кращий.
8. Планую дії по приїзду.

Дуже важливо для себе зрозуміти мету поїздки! Це ГОЛОВНА СКЛАДОВА успішної подорожі. І ще кілька порад. Перед вильотом за кілька днів роздрукуйте всі необхідні документи, придбайте страховку, зберіть валізу. У день вильоту не забудьте взяти її із собою. По прильоту обов’язково візьміть карту міста, вона є в кожному аеропорті. Гарної подорожі!

До Праги — на побачення з Йожефом Ладою

Ольга Краснопольська
Ольга Краснопольська
Ольга Краснопольська, художниця:
— Ми з чоловіком їздили у вихідні до Праги. Перед тим я склала невеликий план подорожі, подивилася передачі «Орел і решка», знайшла в Інтернеті інформацію про танцюючий будинок. Виявляється, це картинна галерея, де проходять виставки, а це ж те, що треба! А ще дізналася, що у Празі проходить виставка художника Йожефа Лади — ілюстратора книги про солдата Швейка, мультиплікатора і національного героя Чехії. Квитки замовляла на сайті Еколайн. Там є «гарячі» квитки за ціною 800 грн зі Львова до Праги. Але якщо зареєструватися на сайті, квиток коштуватиме 600 грн. Кожна покупка дає зареєстрованому клієнту бонус, і наступна буде ще дешевшою. Зі Львова ми виїхали о 15.30, через годину вже були на кордоні. Простояли там години чотири. Перед нами було ще декілька автобусів. Сам процес перевірки документів був простий і легкий. Поляки бажали нам гарного відпочинку, поводилися дуже ввічливо. Всіх вишикували в чергу, маленьких дітей провели вперед, а потім дорослих. Ми проїхали всю Польщу й половину Чехії, щоб доїхати до Праги. Вранці вже були на автовокзалі Флоренс у Празі. Цікаво, що о сьомій ранку відкрито багато кафе, де люди п’ють… пиво. Раджу українську гривню міняти не на вокзалі, хоча там є декілька різних обмінних пунктів, а у центрі за вигіднішим курсом. Найбільш чесними мінялами вважаються, як не дивно, араби. Якщо до обмінного пункту стоїть черга — значить, гарний курс. Можна також розраховуватися нашою банківською карткою по курсу Нацбанку, це навіть вигідніше.

Зі знанням англійської подорожувати легше

Аліна Андрєєва
Аліна Андрєєва
Аліна Андрєєва, фотохудожниця:
— До Італії ми їздили без візи, у доньки біометричний паспорт. Питань не було взагалі ніяких. Просто поставили на кордоні штамп. Навесні я літала до Франції з литовським «шенгеном» через Литву. Визначних місць у кожній країні мільйон, і всі по–своєму вражають. І все ж знання англійської мови робить подорожі цікавішими. Хоча в Парижі, наприклад, не дуже говорять англійською. А ось у Нормандії без проблем. Для вибору місця проживання можу порадити на vrbo–home away. Тут можна зняти будинок, квартиру або кімнату на будь–який гаманець. Дуже зручно.

Про біометричний паспорт

Ольга Гриднєва, громадська діячка:
— Вже два рази подорожувала до Європи з біометричним паспортом. Враження — легше навіть, ніж з візою. Їхала потягом і літаком. Потягом взагалі ніхто нічого не питав, літаком — запитали мету візиту. З візою бувало, що бронь готелів показували. А ще мені здалося, що прикордонник навіть був радий, коли бачив біометричний паспорт.

Валентина Ревенко, директорка музичної школи №2 імені Мейтуса:
— Влітку була в турі по Прибалтиці і Скандинавських країнах — жодних претензій по паспорту чи страховці. Прекрасно працює і розрахункова картка.

Олена Гурмач, журналістка:
Із біометричним паспортом питань зазвичай не виникає, але прикордонник має право попросити підтвердження житла, зворотний квиток і наявність коштів.

Подорожувати за кордон — краще з ДРУГОМ

Міністерство закордонних справ України створило зручний і практичний сервіс добровільної реєстрації українських громадян під час подорожей за кордон — «ДРУГ». Його призначення — надати співвітчизникам стислу інформацію про країну, до якої планується подорож, попередити про можливі лиха, які сталися або можуть настати в країні, а в разі потреби — пришвидшити розшук і надати сприяння українцям за кордоном. Додаток «ДРУГ», заванатжений на смартфон чи мобільний додаток, відобразить найближчі закордонні дипломатичні установи України при переході у розділ «Карта світу», а при їх виборі — усі необхідні координати. Розділ «Країни» поінформує про особливості країни вашої подорожі, митні правила, культурні та релігійні особливості, безпекову ситуацію. http://friend.mfa.gov.ua/#/

Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).

авторка - Людмила Макей

Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).



Комментарии

Каролина Крупина24 марта 2018 01:54
1
Чудова стаття. Обожнюю подорожувати, але поки що лише містами в межах України. Користуюся басфором, і хоча автобусна мандрівка менш комфортна ніж можливо іншим транспортом, однозначно вона завжди набагато пізнавальніша. Дуже хочу і обов язково розширю кордони своїх мандрівок також.
Ответить
Виктор Попов27 марта 2018 10:46
0
Ох и молодцы! Красавчики! Мы с друзьями в прошлом году посетили пять крупнейших городов Польши и это было самое яркое приключение в моей жизни! Ездели кстати тоже автобусами на басфоре.
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!