​На Кіровоградщині наркозалежним допомагають змінити життя

05.07.18, 12:00

На Кіровоградщині ВІЛ-позитивним наркозалежним розповідають, як відмовитися від наркотиків, приймати АРВ-терапію та розпочати життя спочатку. Цю місію виконують соціальні працівники Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

- Спілкуючись із ВІЛ-позитивними наркозалежними я намагаюся їх переконати у тому, щоб вони залишили наркотики, або ж пропоную їм стати на програму замісної підтримуючої терапії. Важливо, при цьому не залишати лікування - АРВ-терапію. Тому з наркозалежними я проводжу різні просвітницькі бесіди, консультації на тему «Як вживати наркотики і не переставати пити АРВ-терапію». Дуже важливо правильно вживати препарати, щоб у майбутньому не хворіти на супутні захворювання ВІЛ-інфекції, - зауважує Павло Грибок – соціальний працівник проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду, що реалізує КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Наразі у Павла Грибка під соціальним супроводом перебуває 110 клієнтів, з яких 35 – наркозалежні. До кінця року їх буде значно більше, адже виявлення, залучення та мотивування до тестування на ВІЛ, а в подальшому лікування АРТ-терапією – це головний крок у зупинені епідемії ВІЛ в регіоні.

- У мене є клієнти, які вже залишили вуличні наркотики, стали на програму замісної підтримуючої терапії, влаштувалися на роботу. Наприклад, з Петром ми познайомилися на початку року, коли в нього виявили ВІЛ-статус. У нього почали проявлятися супутні хвороби. Він потрапив до СНІД-центру. Дізнався, що в нього ВІЛ. Він тоді був із мамою. Я спілкувався паралельно з ним і його мамою. Він перший час навіть не хотів чути про метадонову програму, продовжував колотися. Та в ході нашої бесіди він детально дізнався про програму. Зараз він на замісній підтримуючій терапії. Пішов працювати. У нього з’явилося світло в кінці тунелю, - говорить про свого 32-річного клієнта Павло.

Допомогти наркозалежному повірити в себе і розпочати нове життя – не просте завдання.

- Робота соціальних працівників, які спілкуються з даною категорією людей доволі складна, потрібно набратися терпіння всім, хто задіяний на шляху відмови від вживання ін’єкційних наркотичних речовин. Наразі є декілька шляхів вирішення проблеми - реабілітація за програмою «12 кроків» та реабілітація в християнських церквах. У разі відмови від проходження реабілітації, наркозалежним пропонується стати на програму замісної підтримувальної терапії, яка дає змогу зменшити шкоду від вживання, а саме - відсутність ризиків інфікуватись на ряд захворювань, які передаються через кров. Головне в цій програмі, що наркозалежний ресоціалізується, починає працювати, не здійснює кримінальні правопорушення. Важливо в роботі з наркозалежним приймати його, як особистість, яка сама має прийняти рішення щодо своєї залежності, - підсумовує голова правління Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк.

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Матеріал підготувала Вікторія Семененко, PR-менеджерка КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
тел.:
099 65 73 923, пошта: Semenenko_vik@ukr.net



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!