​Поміряти радон в Україні: чому зривається майже кожен четвертий тендер

20.06.21, 17:27

Незважаючи на актуальність проблеми радонового забруднення, здійснити заміри концентрацій радону у будівлях в Україні досить складно. У чому проблема та чому не відбувається майже кожен третій тендер на зміри ЕРОА радону-222, визначили фахівці громадської організації «Флора». Для цього, екоактивісти проаналізували тендери, які фіксувались протягом останніх чотирьох років.

Хто і що міряє

Загальна кількість тендерів на здійснення замірів об’ємної активності (далі – ОА) та еквівалентної рівноважної об’ємної активності (далі – ЕРОА) радону-222, доволі не значна. Починаючи з 2017 по червень 2021 року, на порталах електронних торгів було знайдено лише близько 60 таких закупівель. Ініціатори торгів, пропонували закупівлю послуг з вимірів ОА, яке як правило використовується для аналізу підземних вод та ЕРОА, яким визначається вміст радону-222 у повітрі приміщень.

Виявилось, що тендерних запитів на проведення ЕРОА радону-222 у будівлях на 23.21% більше, ніж на визначення ОА радону-222 у підземних водах та інших джерелах води. Разом з тим, аналіз результатів, проведених тендерів засвідчив, що майже кожен четвертий із них було відмінено. Причин зриву тендерів було дві. Перша – «відсутність пропозицій». Друга – «подано менше 2-х пропозицій».

Основна кількість відмінених тендерів стосувалась запиту на здійснення вимірів ЕРОА радону-222. Такий результат, не видається дивним, адже відповідно до даних порталу Рrozorro, на рівні країни, з 2017 по червень 2021 року такі послуги надавали лише тринадцять суб’єктів. З яких сім, це обласні лабораторні центри міністерства охорони здоров’я України.

Ціни за послуги

Ціновий аспект закуплених послуг із заміру ЕРОА радону-222 характеризується значною варіативністю. Ціна за один замір у одній точці коливалась у доволі широких значеннях. Найменш дешевою виявилась послуга у державній установі «Сумський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Роменський міський відділ" та державній установі «Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Згадані лабораторні центри отримували за одну послугу з виміру ЕРОА радону-222 в одній точці - 46.03 грн. та 61.94 (з ПДВ), відповідно. Водночас, деякі суб’єкти, виконували таку послугу за більш значні кошти. Так, дочірнє підприємство «Хмільницька гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція» приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця», за однин замір ЕРОА радону-222від медичного реабілітаційного центру МВС України «Південний Буг», отримало - 6 720,00 грн. (з ПДФ).

Дещо менші кошти отримує товариство з обмеженою відповідальністю "Центр радіологічного моніторингу", яке у Жовтих Водах замірює ЕРОА радону-222 у повітрі житлових будинків. Ця інституція за проведення одного комплексного радіаційного обстеження на вміст радону приміщень житлових будинків, до проведення протирадонових заходів, від управління житлово-комунального господарства, капітального будівництва, комунальної власності та регулювання земельних відносин Жовтоводської міської ради отримує – 2060.00 грн(без ПДВ).

Кому це потрібно

Аналіз суб’єктів, які оголошували тендери на послуги з виміру ОА та ЕРОА радону-222, за територіальним аспектом, дозволив здійснити ранжування областей України. Абсолютним лідером, по кількості суб’єктів, які ініціювали тендери на заміри ЕРОА радону-222 виявилась Київська область (25.4% від загальної кількості тендерів). Фактично всі закупівлі київських суб’єктів стосувалисьреконструкції об’єктів (будівельних робіт). Наступними регіонами, суб’єкти яких звертались за послугою вимірів ЕРОА, є Харківська та Сумська області (по 16.3% від загальної кількості тендерних запитів кожна). Основна кількість тендерних пропозицій стосувалась здійснення замірів у загальноосвітніх закладах(школах). Дещо менші запити на подібні дослідження були від суб’єктів Кіровоградської, Чернівецької, Вінницької та Дніпропетровської областей. Загалом, з 24 областей України у досліджених тендерах на закупівлю послуг з вимірів ЕРОА радону-222, приймали участь суб’єкти лише з одинадцяти.

Чого не вистачає

Аналізуючи послуги, які цікавили ініціаторів тендерів, екоактивісти звернули увагу на одну особливість. З усіх досліджених торгів, не було виявлено жодного на визначення ОА радону-222 у ґрунті. Така тенденція, на думку фахівців громадської організації «Флора» є дуже тривожною. Справа в тім, що у цивілізованих країнах заміри ОА радону-222 у ґрунті є важливим аналізом, на основі якого плануються які саме будівельні робот мають бути виконані при будівництві нового об’єкту. Приміром у Чехії, на основі цього аналізу складається так званий Radonrisk (index), який є обов’язковим заміром при плануванні будівництва на будь-якій земельній площі. Цей індикатор визначає, які саме протирадонові заходи мають бути виконані при будівництві будь-якого об’єкту. Результати аналізу тендерів, які оголошувались та завершились в Україні, є яскравим свідченням відсутності в країні цивілізованого підходу до захисту населення від надмірних концентрацій радону при будівництві нових будівель.

Тому імплементація ефективних заходів щодо виявлення перевищеного вмісту радону та превентивних протирадонових підходів залишається актуальною для України.

Ця стаття підготовлена в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримкиШвеції.

Думки, висновки та рекомендації належать авторам статті і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за зміст статті несе виключно Громадська організація «Флора», м. Кропивницький, що виконує проєкт “Екологічно безпечна Кіровоградщина: через спільне дослідження до спільних рішень”.

Бочаров-Туз Володимир, аналітик ГО «Флора»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!